מהי בדיקת סינון לתסמונת דאון?

בדיקות הסינון נועדו לאתר הריון בסיכון גבוה להולדת עובר עם תסמונת דאון והן מורכבות מבדיקות דם ואולטרה-סאונד. קיימות בדיקות סינון שונות המתבצעות בשלבי ההריון השונים. הבדיקות מאפשרות להעריך את הסיכון לתסמונת דאון בעובר. על פי רמת הסיכון בני הזוג יכולים להחליט האם לבצע בהריון בדיקה אבחנתית – בדיקת מי שפיר או סיסי שליה הקובעות האם יש לעובר תסמונת דאון.

  • בדיקת שקיפות עורפית – בדיקת אולטרסאונד בה נמדד עובי הנוזל באיזור העורף של העובר. הבדיקה מתבצעת בשבוע 10-13. במקרים בהם עובי הנוזל מעל 3 מ"מ קיים סיכון מוגבר למומים כרומוזומלים (כמו תסמונת דאון) ולמומים מבניים (כמו מומי לב).
  • בדיקת סקר ביוכימית לתסמונת דאון בשליש הראשון להריון – בדיקת PAPPA – בדיקת דם המבוצעת בשבוע 10-13. בבדיקה נמדדת רמתם של שני חלבונים בדם האשה- PAPPA  ו HCG. בבדיקה זו מקבלים תוצאה משוקללת הכוללת את רמת שני החלבונים, גיל האשה והשקיפות העורפית. סיכון הגבוה מ 1:200 בבדיקה זו מהווה הצדקה לבדיקה פולשנית בהריון (סיסי שליה או מי שפיר). ברמת סיכון שבין 1:200-1:3000 יומלץ על בדיקת התבחין המרובע בשליש השני להריון.
  • בדיקת סקר ביוכימית לתסמונת דאון בשליש השני להריון (חלבון עוברי) – רצוי לבצע את הבדיקה מסוף שבוע 16 להריון. בתבחין המשולש נבדקים 3 חלבונים בדם האם: AFP , HCG  ואסטריול. התבחין המרובע כולל גם את החלבון אינהיבין המעלה את מהימנת הבדיקה לגבי תסמונת דאון. סיכון הגבוה מ 1:380 בבדיקה זו מהווה הצדקה לבדיקת מי שפיר. בדיקה זו עוזרת גם לאתר גם מצבים אחרים כמו מומים פתוחים בתעלה העצבית.
לתיאום פגישת ייעוץ בהקדם
השאירו פרטים ונחזור אליכם

עוד בנושא

בדיקות סקר גנטיות
בדיקת צ'יפ גנטי

בדיקת צ'יפ גנטי בהריון היכולות הטכנולוגיות והמקצועיות של אנשי המדע, הביאו בעשרות השנים האחרונות לקפיצה משמעותית ביכולת לנתח מידע בצורה

קרא עוד »